Buiten trouwen

Ook in Nederland, zelfs in Nederland, is het steeds meer de trent om in de open lucht te trouwen. Trouwen in het bos, of met uitzicht over de weiland, water, zelfs heuvels: het kan allemaal! Het weer werkt vaak best aardig mee, en als niet, dan verzinnen we er wel iets op. Mooie tent erbij, of een alternatieve binnenlocatie waar het ook goed toeven is.

Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zet heel even je roze bril af en zoom een tikje verder in op dat picture perfect pinterest plaatje. Marjon van de Songsmederij heeft inmiddels heel wat ervaring opgedaan met trouwceremonies buiten, en schreef er dit gastblog over.  

Check? Zet de roze bril maar weer op, lekker verder dromen nu over de invulling van een topdag! 

 

Tips van de Song-smederij: trouwen in weer en wind

Marjon: “We hebben met de Song-Smederij weer een aantal buitenoptredens achter de rug. Supermooi allemaal, heel idyllisch, maar buiten trouwen heeft ook een paar haakjes en oogjes waar je even over na moet denken. Bij deze zet ik ze op een rijtje voor je.”

"Informeer je gasten van tevoren. Geef op je trouwkaart een hint over de plek van de ceremonie, zo kunnen ze eventueel andere schoenen meenemen. "

Wind

 Dit is misschien wel de grootste valkuil waar niemand rekening mee houdt. Het waait namelijk vaak best hard in dit landje! Denk aan alle mooie kapsels, aan jouw mooie sluier, en je begrijpt dat je dus niet alleen moet kijken of het op jullie trouwdag zonnig wordt, maar ook of het enigszins windstil is. 
Tip 1: Wil je kaarsen? Zorg dat ze in een lantaarn of mooie vaas zitten, anders waaien ze meteen uit. Fakkels met wat grotere lonten willen vaak wel, maar pas op dat je die niet te dicht aan het looppad plaatst. Je wilt niet dat je jurk vlam vat…
Tip 2: Hang je lampionnen of andere versieringen op? Doe dat dan niet met een haakje, want dan waaien ze alsnog weg. Goed vastknopen is het advies. Vrijwel alle professionele stylisten weten ook heel goed wat buiten wel en niet werkt. Vraag dus eventueel advies. 
Tip 3: Neem buiten geen heliumballonnen die met een lintje aan een gewichtje op de grond zitten. Ze waaien vaak ver opzij, waardoor je er niet meer mooi tussendoor kunt lopen. Staanders werken wel prima. 
Tip 4: Zorg dat de ambtenaar een microfoon heeft. Binnen zijn de meeste ambtenaren met een stevige stem prima verstaanbaar, maar buiten waait geluid snel weg. Sommige locaties hebben dit perfect geregeld, andere locaties helaas niet. Check het dus even. Als we met de Song-Smederij optreden, nemen we altijd een extra microfoon mee voor de zekerheid. 

Temperatuur

Yes, de zon schijnt, dus je kan buiten trouwen! Maar het kan héél koud zijn als je een poos stil moet zitten. Of juist héél warm. 

Tip 1: Leg kleedjes klaar.
Tip 2: Zet bij elke stoel een klein flesje water.
Tip 3: Laat mooie gepersonaliseerde waaiertjes maken. Superleuk, ook meteen als extra cadeautje voor de gasten om mee naar huis te nemen. 
Tip 4: Zorg dat de ceremoniemeester zonnebrandcrème bij zich heeft voor de mensen met een hele lichte huid. 

Zand

En gras. Wegzakkende hakken, vieze jurken, natte voeten. Hoe los je dit op?
Tip 1: Leg een loper uit. 
Tip 2: Maak een vlonderpad.
Tip 3: Informeer je gasten van tevoren. Geef op je trouwkaart een hint over de plek van de ceremonie, zo kunnen ze eventueel andere schoenen meenemen. 

Beestjes

Tja, ze horen er gewoon bij. Maar het kan soms hinderlijk zijn. Met name wanneer er rijp fruit in de boomgaard hangt, is het één groot wespenfestijn. 
Tip 1: Pluk overrijp fruit van tevoren weg.
Tip 2: Stop in de tas van de ceremoniemeester een potje Deet. Vooral geen overbodige luxe wanneer je in een bos trouwt.

Geluid

We hebben het (serieus!) een keer meegemaakt: een ceremonie naast het vliegveld van defensie. Precies tijdens de ceremonie werden de nieuwe straaljagers getest. Of wat dacht je van maaiende medewerkers van de gemeente? De drilboor van een stratenmaker? Verder horen dierengeluiden er buiten natuurlijk bij, maar een krijsende pauw is echt geen aanrader tijdens je ceremonie. 
Tip 1: Check het gewoon bij je locatie. Zij weten wel of er bijzonderheden zijn. 

Denk nu niet: help, wat een gedoe. Buiten trouwen is echt prachtig! Ik wilde alleen even een paar puntjes benoemen waar je over na kan denken, zodat je straks op je grote dag niet teleurgesteld bent. Ik wens je veel succes en plezier met alle voorbereidingen!

Live muziekje erbij?

Met zelfs de mogelijkheid om een lied helemaal voor jullie te laten schrijven. Ontroerend en persoonlijk! Kijk snel op het profiel van de Song-smederij en lees hoe dat in zijn werk gaat!.